Lenkkareiden omistajan 7 virhettä

Lenkkarit ovat juoksijan tärkein työkalu, ja sen takia niihin tulee panostaa. Huonot juoksukengät altistavat monille vammoille ja jopa pilaavat juoksun nautinnon. Muista nämä seitsemän virhettä, etsi ja löydä sopiva match ja nauti kirmailusta hyvän kenkäparin kanssa.

1. Hankit samat lenkkarit kuin kaverilla

 

Kenkien lestin ja ominaisuuksien tulee tukea askelta ja korjata askelluksen puutteita. Jokaisen ihmisen juoksuaskel on uniikki, jolloin myös lenkkarin ominaisuudet tulee huomioida yksilöllisesti. Samat kengät eivät siis sovellu kaikille, eikä kaverin suositus siksi ole aina fiksuin valinta. Uusia lenkkareita etsittäessä kannattaa käydä läpi useampia kenkävaihtoehtoja ja pyytää apua myyjältä. Älä siis sokeasti luota kaverin vinkkiin – tai valitse kenkää vain ulkonäön perusteella.

2. Lenkkarit ovat pienet

 

Klassikko: Kengät tuntuvat hyvältä kaupassa, mutta oikeassa käytössä ne puristavat ja kalvavat. Tuloksena kengät jäävät pölyttymään eteisen nurkkaan. Useat ihmiset ostavat juoksukengät samassa koossa kuin arkipäivän loaferit. Lenkkareita hankittaessa kannattaa aloittaa sovitus kokoa isommasta koosta kuin normaalisti. Isovarpaan ja kengän kärjen väliin tulisi jäädä sentin mittainen rako. Juostessa jalka väistämättä liikkuu hieman kengän sisällä sekä turpoaa. Tämän vuoksi lenkkareissa tulee olla hieman väljyyttä.

3. Et sido nauhoja kunnolla

 

Toinen klassikko: Et malta solmia kenkiä kunnolla jalkaan. Lenkkareiden idea on olla jalkaterän jatke, ja tarjota tukea kun askeltaessa jalka osuu maahan. Jos lenkkarit on sidottu liian löysälle, tuntuma niihin katoaa täysin, ja pitkällä tähtäimellä akillesjänne sekä jalkapöytä rasittuvat.

Myös lenkkareita sovitettaessa on tärkeää sitoa lenkkarit kunnolla jalkaan ja ottaa muutama juoksuaskel. Kun kengät ovat tiukasti jalassa, myös niiden ominaisuudet erottuvat paremmin toisistaan.

4. Sidot lenkkarit liian tiukalle

 

Liian tiukka solmiminenkaan ei ole hyvä vaihtoehto. Liian tiukalle sidotut lenkkarit estävät verenkierron jalkateriin, ja pahimmassa tapauksessa paineesta voi kehittyä jalkapöytään ja säären alaosaan tulehdus. Hyvä nyrkkisääntö on, että lenkkarin tulee olla napakasti jalassa, mutta kenkä ei saa mennä ryppyyn sitomisen seurauksena. Jos kenkä tällöin tuntuu löysältä, tulee kokeilla pienempää kokoa.

5. Lenkkarit ovat vanhat

 

Käytätkö edelleen samoja lenkkareita kuin yläasteen liikuntatunnilla? Kenkä repsottaa, hapsuilee ja ulkomuoto on lässähtänyt. Kuinka monen omaatuntoa riipaisee? Monet käyttävät liian vanhoja lenkkareita, ja kärsivät jalkavaivoista, jotka olisi voitu välttää hankkimalla uudet kengät. Fakta on se, että lenkkareiden materiaali ei kestä ikuisesti. Juoksukengät tulisi vaihtaa säännöllisesti uusiin noin 600–700 kilometrin jälkeen. Kilometrejä ei kuitenkaan kannata tuijottaa, vaan käyttää omaa fiilistä ja järkeä mittarina uusien kenkien hankinnassa.

6. Peset lenkkarit koneessa

 

Lenkkarit tummuvat ja likaantuvat, ja välillä niiden puhdistaminen ei ole pahitteeksi. Vältä kuitenkin pesukoneessa pesemistä, etenkin linkoavia ohjelmia, sillä konepesussa iskunvaimennukset lenkkarissa kärsivät ja kenkä löystyy. Kengän elinikä lyhenee huomattavasti. Suosi siis kenkien huuhtelua tai kokeile esimerkiksi vauvan puhdistuspyyhkeitä, joilla saa kengät kuin kengät kätevästi puhdistettua.

7. Olet uskollinen samalle mallille vuodesta toiseen

 

Maailma muuttuu ja lenkkarit sen mukana. Sama kenkämalli ei ole sama vuodesta toiseen, vaan mallistojen vaihtuessa myös lenkkarin ominaisuudet muuttuvat. Älä siis sokeasti osta samaa hyväksi todettua lenkkaria uudestaan ja uudestaan, vaan pidä silmät auki, seuraa päivityksiä ja kokeile myös eri merkkisiä kenkiä.

 

Lähde: Men’s Health

Lue myös:

Miten valita hyvät juoksukengät?

Näin valmistaudut maratonille

Miten kehittää juoksunopeutta – 5 vinkkiä

 

Pysy ajan tasalla uusista päivityksistä: